KARATE KLUB WANKAN
Smledniška cesta 62a | 4000 Kranj | 040 373 706

ŽIVITE ZDRAVO, MIGAJTE Z NAMI.


JOGA - ZDRAVILO PROTI STRESU

September, 2015

Živimo v času, ko na delovnih mestih delamo večinoma v sedečem položaju, naši gibi so precej omejeni in delo pogosto enolično. Telesna nedejavnost lahko botruje nastanku mnogih bolezni, ki bi jih lahko preprečili z malo časa in dobre volje. Vsaj enkrat dnevno raztezanje in sproščanje posameznih delov telesa pripomore k povečanju pretoka krvi v vse celice telesa in ga s tem krepi.

Redna telesna dejavnost krepi mišice, vpliva na zdravje kosti, blaži upadanje psihofizičnih in funkcionalnih sposobnosti telesa, pripomore k zmanjšanju stresa in depresije, krepi imunski sistem ter izboljšuje spanec.

Brez dihanja ni življenja. Pri jogi se dihanja lotimo z različnimi dihalnimi tehnikami. Zavestno usmerjanje dihanja in popolno jogijsko dihanje povezuje tri načine dihanja – trebušno dihanje ali dihanje s prepono, prsno dihanje in dihanje s pljučnimi vršički. Trebušno dihanje je temelj dihanja, tako dihajo dojenčki in majhni otroci. Odrasli pa smo na ta način dihanja pozabili. Vsi v stresnih situacijah dihamo plitko in sčasoma to lahko postane naš način dihanja. Trebušno dihanje pa popolnoma izkoristi pljučne zmogljivosti, upočasni dihanje in poglobi sprostitev. Z zavestnim usmerjanjem dihanja povečujemo vitalnost in telesno odpornost, razstrupljamo telo, smo bolj sproščeni in umirjeni.

Poleg telesnih in dihalnih vaj je pomemben del joge tudi umirjanje misli in osredotočanje, meditacija. Pogoj za meditacijo je, da se sprostimo fizično in mentalno. Tako se počasi distanciramo od situacij, ki nam povzročajo stres, ter smo usmerjeni le nase, svoj gib ter dih. Ko na trenutno stresno situacijo pogledamo umirjeni in sproščeni, pa le-ta pogosto dobi popolnoma drug pomen, mi pa lažje poiščemo vzrok stresa ter kako ga odpraviti.